href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Jaipur Indija - zlatni trougao

 
 
   
 

Džaipur (ili Ružičasti grad) je glavni i ujedno najveći grad Radžastana. Neobičan je, ne samo po svojoj boji, već i i po pravilno raspoređenim širokim avenijama. Grad obiluje palatama od kojih su neke pretvorene u hotele.

Hawa Mahal ili Palata vetra danas je državni muzej a a njena arhitektura s 953 mala prozora na 5 spratova podseća na košnicu.

Jantar Mantar je opservatorija iz 18. veka u kojoj se pomoću ogromnih geometrijskih naprava meri vreme (s tačnošću od 2 sekunde), prate položaji zvezda, predviđa pomračenje Sunca i Meseca...Deo opservatorije se koristio za praćenje položaja nebeskih tela u astrološke svrhe za izradu horoskopa indijskih vladara ili za određivanje povoljnih datuma za održavanje svetkovina.

Jal Mahal ili Palata vode uzdiže se iz sredine jezera Man Sangar. Nekada je služila kao letnjikovac kreljevskoj porodici. Interesantno je da kada je jezero puno, iz vode viri samo jedan sprat a ostala četiri su pod vodom.

Utvrđenje Amber se nalazi malo izvan grada. Nekada su u njemu živele maharadže sa porodicama. Izgrađeno je na 4 nivoa i svaki ima terasu. Podzemnim prolazima, koji su kraljevskoj porodici služili za beg u toku rata, povezano je sa utvrđenjem Jaighaarh.


Izlet koji uključuje obilazak grada i jahanje slonova do utvrđenja Amber traje oko 8h. U toku izleta predviđen je i ručak u lokalnom restoranu.

Izlet se može rezervisati u agenciji.


 

 
Jaipur_Hawa Mahal
Jaipur_Amber Fort
Jaipur_Jantar Mantar
 
-->