href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Taj Mahal, Agra, Fatehpur Sikri INDIJA - ZLATNI TROUGAO

 
 
   
 

Odlazak u Indiju bez posete Taj Mahalu ne bi bio prava poseta toj zemlji. Put od Delhija do Agre - gde se Taj Mahal nalazi - iznosi nešto više od 200 km, ali je dužina putovanja potpuno neizvesna i nepredvidiva: kreće se od 2 do 5 sati, u zavisnosti od gužve na putu, ali i gužve u samom Delhiju. A na tom putu se zaista može videti ona prava Indija koja živi na ulici - tu se jede, šeta, trguje, razgovara, spava…. Put je odličan, širok, ali je na njemu takva gužva - pogotovo kroz naselja - da je kretanje ponekad potpuno blokirano. Da bi, recimo, dok vi sedite u automobilu ispred vas prošlo stado krava ili kolona kamila.

Sam hram se nalazi van grada, neposredno pored reke Yamuna koja prolazi i kroz Delhi. Spomenik se smatra najlepšim delom arhitekture iz doba mogula - muslimanskih vladara Indije.
Izgradio ga je mogulski osvajač i car Sah Džahan, kao spomenik svojoj rano preminuloj četvrtoj ženi, Mumtaz Mahal.

Sah Džahan je imao tri žene, ali nije imao dece. Jednog dana je na bazaru upoznao prelepu devojku, Persijku Mumtaz Mahal. Oženio se njom i nisu se razdvajali čak ni tokom ratnih pohoda. Za 15 godina braka rodila mu je 13 dece, da bi na porođaju sa 14. detetom umrla na Sah Džahanovim rukama. Pre nego što je izdahnula tražila je da joj obeća da će joj podići spomenik dostojan njene lepote, da se više neće ženiti, da će biti dobar prema njihovoj deci I da će joj posećivati grob na svaku godišnjicu.
Godinu dana nakon njene smrti 1632. godine započela je gradnja Taj Mahala. Trajala je 22 godine, a u izgradnji je angažovano 22 hiljade ljudi. Sazidan je od najfinijeg belog mermera u koji je utiskivano najskuplje drago kamenje i zlato, što ga čini potpuno neponovljivim, i naročito neverovatnim u zoru ili suton kada se taj beli mermer preliva u svim nijansama crvene, žute ili roze boje. Različite su procene i proračuni troškova izgradnje, ali se veruje da troškovi tadašnjih 32 miliona rupija predstavljaju ekvivalent današnjim milijardama dolara.

Crvena tvrđava u Agri, koja je pod zaštitiom UNESCO-a, simbol je moći i snage mogulskih vladara. Unutar zidina koje dominiraju gradom nalaze se brojna velelepna zdanja, privatne carske odaje, dvorane, haremske palate, hamami, vrtovi. U njoj je Sah Džahan proveo svoje poslednje dane u zatočeništvu - u kuli sa mermernim balkonom i pogledom na Taj Mahal.

Na povratku u Delhi predviđeno je usputno razgledanje ostataka grada Fatehpur Sikrija. Sagradio ga je veliki mogul Akbar kao svoju prestonicu, ali ga je posle samo16 godina napustio zbog nedostatka vode. Arhitektura napuštenog grada je savršeno očuvana i predstavlja još jedno remek delo arhitekture mogula.


Izlet traje oko 13h. Polazak u ranim jutarnjim časovima (oko 6h). - moguća rezervacija u agenciji 

 
Taj Mahal_Zlatni trougao
Agra_Zlatni trougao
Fatehpur Sikri_Zlatni trougao
 
-->