href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Zamak Neuschwanstein NEMAČKA

 
 
   
 

Ako ste zanesenjak, romantik, zaljubljenik u bajke, sigurno ste maštali o dvorcima na visokim liticama s tornjevima obavijenim gustom maglom … Ako ste zamišljali dvorac iz najlepših snova posetite zamak Nojšvanštajn (Neuschwanstein) jer je on stigao upravo iz bajke, ili bolje rečeno, ušao je ravno u pravu pravcatu bajku - bajku o Uspavanoj lepotici. Ali nije samo Trnova Ružica spokojno snivala svoj stogodišnji san. Mnoge današnje devojke bi u takvom dvorcu zaspale i čekale svog princa na belom konju.
Ne postoji zamak u svetu koji je poznatiji i graciozniji. Nojšvanštajn se nalazi u blizini Fisena (Füssen) na samo pet kilometara od austrijske granice. Ušuškan u podnožje Alpa, na skoro nepristupačnom mestu, deluje nestvarno, ali istovremeno kao da baš tu, i samo tu, pripada.
Izgrađen je u 19. veku za kralja Ludviga II, tadašnjeg vladara Bavarske, koga su zvali 'kraljević-labud', jer je ceo dvorac ukrasio labudovima: slikama, skulpturama … pa i sam naziv dvorca u prevodu znači "nova labudova stena". Nojšvanštajn je zamislio kao svoje utočište od realnog sveta, kao svoj svet iz bajke i hteo je da zauvek ostane daleko od očiju javnosti.
Izgradnja zamka je nastavljena i posle smrti kralja, ali nikada nije u potpunosti završena, tako da je danas opremljeno samo 14 prostorija, a otprilike jedna trećina je ostala neukrašena. Godišnje ovaj zamak poseti oko 1,3 miliona turista.

Ukoliko želite, sa nama možete krenuti na izlet do ovog magičnog dvorca.
Sastanak sa vodičem je na glavnoj železničkoj stanici u Minhenu oko 09:30. U pratnji vodiča na engleskom jeziku putovaćete oko 2 sata vozom do gradića Fisen (Fussen) i uživati u živopisnim predelima Alpa. Uspon do zamka traje oko 20-30 min laganim hodom. Ukoliko vam je penjanje uz brdo suviše naporno, na raspolaganju su vam kočije po ceni od oko 6€ po osobi ili oranizovan autobuski prevoz (2-3 € po osobi)
Obilazak unutrašnjosti zamka traje oko pola sata a može se ući samo u terminu određenom za vašu grupu.
Kada obiđete sve zidine i unutrašnjost, ono što ne smete da propustite jeste pogled na dvorac sa Marijinog mosta (Marienbrücke). Sa visine od 90 metara puca pogled na dvorac i jezero u njegovoj blizini. Ovo obavezno ostavite za kraj, jer će doživljaj samo tako biti potpun. Uživajte u pogledu na Nojšvanštajn koji kao da izranja iz Alpa, zamislite srednjevekovne vitezove i dvorske dame i vaša bajka će biti tu …

 

 
Zamak Neuschwanstein 1
Zamak Neuschwanstein 2
Most Merienbrucke
 
-->