href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Transport - MOSKVA

 
 
   
 

Metro je najlakši i najudobniji način kretanja po gradu. Moskovski metro (tel: (095) 943 5001 ili 5052; website: www.metro.ru) ima 275 km pruge, 12 linija i 170 stanica. Stanice su prava umetnička dela sa brojnim muralima, mozaicima i lusterima, a vrhunac dizajna i dekoracije bio je početkom 1950-ih, u najsnažnijoj fazi Staljinovog kulta ličnosti.
Linije imaju tri oblika identifikacije – prema boji, broju i imenu. Ulazi u metro označeni su velikim slovom “M“. Većina linija prolazi zrakasto kroz centar grada osim Kružne (broj 5 ili Koljcevaja) koja ih sve povezuje. Stanice uglavnom imaju dvostruka imena – po linijama koje se tamo ukrštaju.
U Moskvi postoji razgranata mreža autobusa, tramvaja i trolejbusa, kojom upravlja poduzeće “Moskovski gradski prevoz“, Raužskaja nabjerežnaja 22 (tel: (095) 233 3995). U vreme saobraćajne gužve znaju biti pretrpani i neprijatni, iako u vremenima van špica mogu biti zanimljiv način za razgledanje. Voznu kartu (biljet) je potrebno unapred kupiti na stanicama metroa ili kioscima, a može se kupiti i direktno kod vozača (po neznatno skupljoj cijeni). Karte se poništavaju na autmatu u autobusu. Kazne za neponištenu kartu iste su kao i kazne za vožnju bez karte.
Svi oblici javnog prevoza saobraćaju od 0530 do 0030, iako neke linije tramvaja i autobusa mogu završiti rad i ranije.
Mesečna karta za metro vrijedi i za vožnje autobusima i tramvajima

Taksi. Iako postoji gradska taksi-kompanija i brojni privatni taksi-prevoznici, još uvijek je opšta pojava da se privatni automobili zaustave ako im se signalizira. Naravno da je u tom slučaju vrlo korisno dogovoriti cenu prije ulaska u vozilo. Službeni taksiji su žute boje sa znakom “T“ na vratima, pečatiranim taksimetrom i službenim cenovnikom. Zeleno svetlo označava da je taksi slobodan, a vozaci ne očekuju napojnice. Strancima se savetuje da izbegavaju korišćenje taksija sa nepoznatima.
Taksiji se mogu pozvati direktno (tel: (095) 927 0000) ili se može nazvati “Moskovski taksi“ (tel: (095) 238 1001). Osim vožnje na taksimetar vozači mogu predložiti cenu do destinacije bez uključivanja taksimetra (usputna vožnja): to je potrebno dogovoriti pre početka puta.
U Moskvi postoje maršrutke, minibusevi koji voze po utvrđenim rutama. Mogu se zaustaviti kod ulaza u stanice metroa ili im signalizirati zaustavljanje na autobusnim stanicama. Vožnja je skuplja nego u redovnim autobusima a voze od 0800 do 2200.

 

 
Moskva metro
Moskva taxi
Moskva bus
 
-->