href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Transport - SAINT PETERSBURG

 
 
   
 

Mreža javnog prevoza u St. Petersburgu je prilično opsežna. Sredstva javnog prevoza su prilično rastegnuta, a većina nije naročito pristupačna korisnicima. Ipak, metro je vrlo pouzdan i ekonomičan način za srednja i duža putovanja.
Metro: Metro u St. Petersburgu možda nije tako veličanstven kao onaj u Moskvi, ali i dalje izgleda impresivnije od većine podzemnih železnica u svetu. To je ujedno i najdublja svetska podzemna železnica.U uobičajeno vreme, vozovi dolaze na svakih 2-3 minuta, s malo dužim čekanjem rano ujutro i kasno u noć. Radno vreme: U proseku se otvara oko 05.45, a zatvara između ponoći i 00.30. Možete se premeštati sa jedne linije na drugu sve do 00.15h. Petersburški metro ima pet linija koje su numerisane i svaka je označena zasebnom bojom na metro kartama. Karte možete pronaći na engleskom jeziku u većini štampanih gradskih vodiča. Linija 1 “ima” najlepše stanice i tako je savršena za "metro razgledanje". Osim ako ne kupite mesečnu pokaznu karu ili kartu za 10 putovanja, vozićete se pomoću tokena (žetona) koji se mogu kupiti na posebnim šalterima ili kioscima koji se nalaze na svakoj stanici. Ova prodajna mesta isto tako prodaju mesečne propusnice i one za 10 putovanja koje vam omogućavaju da koristite sve oblike javnog prevoza.
Trolejbus: St. Petersburg ima relativno raširen sistem trolejbusa koji su relativno jeftini. Stajališta trolejbusa označena su žutim znakom sa tamnim slovom "T". Trole uopšteno saobraćaju od 06.00 do 01.00h. Pokažte vašu mesečnu propusnicu za gradski prevoz kondukteru, ili u suprotonm platite kartu na licu mesta u gotovini.
Autobus: Mreža autobuskih linija u St. Petersburgu je opsežna, ali može biti malo zbunjujuća za strance. Autobuske stanice označene su slovom "A". Trenutno u gradu saobraća nekoliko vrsta autobusa: Redovni autobusi sada imaju konduktere kojima ili pokažite vašu mesečnu pokaznu kartu ili platite vožnju gotovinom na licu msta. T-autobusi (Taxi autobusi) - primaju samo gotovinu, a propusnice za gradski prevoz ne važe. Budući da naplaćuju malo više od redovnih autobusa, u njima se retko stvara gužva. E-autobusi (Ekspres autobusi) su normalni autobusi, ali bi trebalo da su brži i udobniji. Oni takođe prihvataju samo gotovinu, a mogu preskočiti neke stanice ako niko ne želi da se ukrca ili izađe iz autobusa (zato obavezno naglasite vozaču ako treba da siđete na sledećoj stanici). Usluge ovih utobusa su trenutno dva puta skuplje od metroa.
Maršrutka: Je taksi u privatnom vlasništvu, minikombi ili mali autobus koji ima fiksne rute i koji prima i ostavlja putnike bilo gde na tom putu. Svako ko je putovao na Bliski istok ili negde u Aziju upoznat je sa ovim konceptom javnog prevoza iako su oni najrasprostranjeniji po ruskim gradovima. Posetioci će možda imati problem sa snalaženjem u centru grada jer je mreža tu malo komplikovana i nije najisplativije koristiti ovaj vid prevoza, ali su zato maršrutke najbolje sredstvo za stizanje do prigradskih atrakcija i najjeftiniji način da dođete od/do aerodroma. Savet: izbegavajte prednja sedišta blizu vozača da ne biste celo putovanje proveli prosleđujući novac od putnika do vozača.
Taksi: Postoji obilje taksija u severnoj prestonici, posebno duž glavnih prometnica. Možete zaustaviti taksi, koji se obično prepoznaje kockastom kutijom sa oznakom na krovu, ali ćete verovatno morati pregovarati o ruti i ceni. Možete naručiti taksi da prođete jeftinije, ako govorite ruski i nazovete 089.
St. Petersburg nema onoliko taksija kao Njujrok ili London, ali ima dosta taksija na ulici, s tim da vas ponekad mogu zbuniti različite oznake.
Kako da prepoznate taksi:
Neki taksiji obojeni su jarko žutom bojm.
Neki imaju narandžasto karirano svetlo na krovu.
Neki imaju zelena svetla u gornjem levom uglu šoferšajbne koje svetli kada je vozilo dostupno.
Skuplji taksiji mogu imati žutu "taksi" oznaku na krovu.
Danas taksi usluge nude niz licenciranih društava. Normalno sva vozila imaju taksimetar, a vi ćete svoju vožnju platili po kilometru.

 

 
autobus
metro
taxi
 
-->