href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Korisne info - Saint Petersburg

 
 
   
 

Klima: u St. Petersburgu je prilično pod lošim pritiskom. Oni koji žive u gradu i vole ga, veruju da takvo vreme samo daje karakter gradu, ali bilo kako bilo, isplati se pripremiti se unapred. Dobra vest je da, kao u pomorskom gradu, u St. Petersburgu nikada nije stvarno hladno - barem prema ruskom standardu – jer temperature retko padaju daleko ispod -10 stepeni, čak i u dubini zime. Letnje temperature više od 30 stepeni su gotovo nemoguće. Tokom cele godine prisutna je visoka vlažnost, sa čime se većina posetilaca i stanovnika teško nosi s vremena na vreme, a bilo zimi ili leti, vodootporna odeća je bitna.
Vreme: GMT + 3 i za Moskvu i za Sankt Petersburg.
Sigurnost: S propasti Sovjetskog saveza i policijske države, kriminal je u porastu širom Rusije, međutim, i dalje je sigurniji od mnogih američkih gradova. Mere opreza uključuju da vodite računa o svojim dragocenostima, ili da ne hodate sami po noći korz mračne gradske ulice i parkove. Savet: izbegavajte šibicanere u podzemnoj železnici i ostalim stanicama jer samo možete da ostanete bez svog novca. Nemojte čak ni da gledate jer su oni profesionalno obučeni da vas uvuku u svoju igru i uzmu vam novac. Isto je sa gatarama, astrolozima i ostalim uslugama sličnog tipa.
Bakšiš: Bakšiš se najviše očekuje u restoranima i podrazumeva oko 10-15 % u zavisnosti od usluge.

Opšti saveti i upozorenja:
1.Ne kupujete antikvitete, odnosno predmete koji vam se učine da imaju istorijsku i kulturnu vrednost. Na primer, ako na pijaci kupite medalju iz Drugog svetskog rata i pokušate da je iznesete iz zemlje, najverovatnije ćete biti uhapšeni.
2.Ostavite svoj GPS uređaj kod kuće jer možete biti uhapšeni ako vas uhvate da koristite neki. Svi radio uređaji podležu posebnim pravilima i propisima u Rusiji i ako nemate dozvolu za ovlašćeno korišćenje, nemojte ih nositi sa sobom.
3.Pravila saobraćaja su različita u Rusiji, posebno u velikim gradovima kao što je Sankt Petersburg. Stvarnost je - oni će vas pregaziti i smatrati da se sve vi krivi jer ste im se isprečili na putu. Nikad ne pretpostavljajte da će se vozač zaustaviti pri prelasku ulice i stoga budite posebno oprezni.
4.Tokom zimskih meseci izbegavajte pešačenje blizu zgrada. Ledenice koje padaju sa zgrada svake godine nanesu ozbiljne povrede prolaznicima, pa čak i usmrte.
5.Ne hodajte ulicama pijani jer postajete laka meta uličnim pljačkašima.
6.Ne kupujte suvenire od uličnih prodavaca. Na drugim mestima naći ćete kvalitetnije i jeftinije predmete.
7.Ako ugledate novčanik na ulici, samo ga ostavite i produžite jer vam se može dogoditi prava drama ako ga pokupite - što može rezultirati i gubitkom novca koji imate u svom novčaniku.
8.Izbegavajte ulična okupljanja i proteste jer se može desiti da policija odgovori nasiljem. Takođe izbegavajte skinhedse i navijače (posebno ako je lokalni tim izgubio) jer umeju da budu nezgodne naravi prema strancima. 

 
rublja
Vodic
ruska banka
 
-->