href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Transport - PARIZ

 
 
   
 

Javni prijevoz u Parizu ima pet zona. Većina gradskih znamenitosti nalazi se u prve dve zone. Izuzetak su Versaj u četvrtoj zoni, aerodrom Orly takođe u četvrtoj, aerodrom Charles de Gaulle i Disneyland u petoj zoni. Do svih tih mesta voze RER vozovi, a ne metro, pa je potrebno kupiti druge, skuplje karte, koje važe izvan prve dve zone.
Metro saobraća između najpoznatijih gradskih atrakcija. Obuhvata 16 linija (1-14), od čega su dve imaju podlinije broj 3 (3bis) i 7 (7bis). Sve linije metroa deo su dve zone - prve i druge. Karte za metro važe za metro mrežu, ali vodite računa i obratite pažnju na razliku između metroa i RER-a, koji se nadovezuje na mrežu metroa.
RER je mreža prigradskih vozova koji su deo metro mreže. Sastoji se od pet linija koje povezuju središte Pariza sa predgrađima. Sve linije imaju podlinije, pa se tako npr. linija C ne zove samo 'C', nego C1, C2, C3 itd. RER ima manje stanica koje su udaljenije i iz tog razloga dosta je brži od metroa. RER, za razliku od metroa, je uglavnom iznad zemlje.
S'obzirom da je RER deo metro mreže koriste iste karte.Imajte na umu da RER pokriva znatno šire područje, pa se tako za vožnje izvan prve i druge zone trebaju kupiti posebne karte.
Autobusi saobraćaju na više od 350 linija. Odlično pokriva celi Pariz, ali i pokrajinu Ile-de-France. Postoji i mreža noćnih autobusa.
Tramvaj - Pariz ima i tramvajsku mrežu, što je turistima manje poznato. Razlog je veroatno to što tramvaj uglavnom zaobilazi središte grada i popularne turističke tačke, pa mnogima ni nije previše koristan. Obuhvata šest linija - T1, T2, T3a, T3b, T4 i T5. Tramvajske linije možete prepoznati po slovu 'T' koje se nalazi ispred svake od njih.
Batobus je jedna od brojnih opcija za krstarenje Senom, ali može biti i rešenje za prevoz po gradu. To su brodovi koji rade po 'hop-on/hop-off' principu i prevoze putnike između osam poznatih gradskih znamenitosti - Eiffelovog tornja, Muzeja Orsay, Katedrale Notre Dame, Elizejskih poljana, Louvrea, Hotela de Ville, Jardin des Plantesa, i St-Germain-des-Presa. Karta važi za neograničen broj vožnji. Košta 15,00 € (dnevna) i 18,00 € (2-dnevna).
Karte za prevoz- ukoliko češće koristite javni prevoz u Parizu, poželjno je koristiti neku od kartica koje vam omogućavaju neograničeno vožnje u nekim od prevoznih sredstava.
Mobilis je osnovna dnevna papirna karta, na koju trebate upisati svoje ime, prezime i datum korišćenja karte. Važi 90 minuta od poništavanja za metro, RER (u prvoj zoni), autobuske linije (osim posebnih linija koje voze ka aerodromima), noćne autobuse (prve dve zone), tramvaje i za žičaru Montmartre. Košta 1,70€.
Jeunes Weekend - Ovu kartu mogu koristiti samo mladi do 26 godina. Dnevna karta koja se može koristiti i vikendom i praznicima, za neograničen broj vožnji tokom dana. Na kartu morate upisati svoje ime i prezime kao i datum početka korišćenja kartice. Važi za sve vrste javnog prijevoza, osim za linije ka aerodromima. Košta od 3,75€ - 4,75€ u zavisnosti za koju zonu se koristi.
Paris Visite omogućava korisnicima neograničen broj vožnji tokom jednog, dva, tri ili pet dana. Imajte na umu da se u ovom slučaju dan računa kao razdoblje između 5:30 prvoga dana (početak) i 5:30 sledećega dana (kraj). I na ovu karticu morate upisati ime, i početak korišćenja. Važi za metro, RER, autobuske linije (osim Jetbusa, Allobusa i Roissy CDG-a), liniju Orlyval (za prevoz između linije B RER-a do aerodroma Orly) i za žičaru Montmartre. Cena zavisi od zona, pa tako npr. Orlyval ne možete koristiti ako ne kupite kartu koja uključuje tu zonu. Jeftinija obuhvata prve tri zone, dok skuplju verziju možete koristiti u svih pet zona javnog gradskog prevoza. Košta 10,85 € (zone 1 - 3) i 22,85 € (sve zone)
Navigo Decouverte je nedeljna ili mesečna kartica koja omogućava najjeftiniji prevoz po Parizu. Kartice rade po principu 'dopune'. Kartica prazna košta pet eura i dopunjava se za mesec ili 7 dana. Cena zavisi od zona. Za dobijanje ove karte trebate priložiti jednu malu fotografiju za dokumenta. Ako se odlučite za ovu karticu, nemojte zaboraviti puni naziv karte. Naime, 'Navigo' je karta koju kupiti mogu samo stanovnici Pariza i okoline, dok je 'Navigo Decouverte' dostupna svima.


 

 
Batobus
Rer voz
Tramvaj Pariz
 
-->