href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Klopa - RIM

 
 
   
 

Hrana je i dalje prva najvažnija stvar u životu Rimljana (druga je naravno fudbal).
Svaki Rimljanin koji za sebe misli da je gurman, ispoštovaće tradiciju od 8 posluženja: antipasto (predjelo), primo piatto (prvo jelo), secondo piatto (drugo jelo), contorno (prilog) dessert (dezert), digestivo (digestiv), caffe (kafa), ammazza caffe.
Večera je najvažniji obrok kod Italijana. Uglavnom se posećuju mesta kao što su Lo Zozzone ili La Parolaccia ili Piccolo buco. Na ovim mestima sedi se na drvenim klupama ili plastičnim stolicama, za stolovima od istog materijala koji umesto stolnjaka imaju papir. Što lošiji inventar - to bolje i veće porcije (i obratno). Zato ne čudi podatak da moderni Rimljani obrok započinju u sedećem položaju, a završavaju ga u ležećem, uglavnom zbog težine svih posluženja koja se iznesu na sto.
Predjelo: pohovani cvetovi tikvica, brusketa sa svežim paradajzom, ringlicama, pršutom ili namazom od maslina i neizostavne pohovane ćuftice od kuvanog pirinča, mesa i mocarele, sa ili bez paradajz-sosa.
Prvo jelo - testenina: špageti alla carbonara, slanina, paradajz sos, ovčji sir, ovčji sir i biber.
Drugo jelo - meso: škembići na rimski način, saltimbocca (rolovane goveđe šnicle sa pršutom i žalfijom, ukrčkane u belom vinu da mogu da "uskoče u usta"), goveđi rep u sosu,,
Poslastice: maritozzi (slatki hlepčići sa pinjolima, suvim grožđem i šlagom), frappe (tanke štanglice od brašna, šećera i butera, pržene na ulju i ukrašene prah-šećerom), castagnole (slično frapama, samo u obliku kuglica i zapečene u rerni). Frape i kastanjole se prave samo u ferebruaru-martu, u periodu karnevala.
Kafa: napitak najčešće u smanjenoj varijanti, tj gutljaj.Toliko još može da stane u smanjeni prostor u stomaku. Služi se kad učesnici gozbe počnu da iz sedećeg naginju ka ležećem položaju.
 

 
Brusketi
Carbonara
maritozzi
 
-->