href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Transport - LONDON

 
 
   
 

Metro jedan je od najbolje organizovanih na svetu.Podeljen je u 6 zona. Svaka linija ima svoje ime i boju. Ukoliko niste sigurni da ćete se snaći savetujemo vam da kupite metro mapu, ali je dovoljno i da u samom prevozu pogledate iznad sedišta s obzirom na to da svaki poseduje mapu kuda ide, sa svim ucrtanim stanicama na kojima staje tako da ćete teško promašiti stanicu na kojoj treba da siđete. Karte za metro nisu skupe, ali vam savetujemo, ako ćešće planirate da koristite metro, da uzmete Travelcard ili Oystercard i tako dodatno uštedite. Metro nećete ni dugo čekati jer stiže na svakih 5 minuta. Radi do ponoći svakog dana, a poslednja linija nekih boja kreće i pola sata posle ponoći.
Autobus Od 6 ujutro kreću da saobraćaju autobusi po Londonu. Mreža je veoma široka i pokriva ceo grad.Možete kupiti celodnevnu kartu i uštedeti, a karte za pojedinačnu vožnju kupuju se na stanici i kod vozača. Savet: ne propustite vožnju londonskim dabl-dekerima, prepoznatljivim crvenim autobusima na sprat, posebnom vidu gradskog prevoza svojstven Londonu.
Taksi - prepoznatljiv u celom svetu su londosnki taksiji. Postoje dve vrste taksija: "Black cabs" (obično nešto skuplji) ili licencirani mini kombiji (jeftinije - i mora se rezervisati preko telefona ili interneta). Postoji više od 1000 taksi kompanija u Londonu. Savet: Nema potrebe da dižete ruku svaki put kad ugledate neko vozilo jer imaju svetleću signalizaciju - kad je slobodan, upaljeno je žuto svetlo. Vozači moraju, osim ako imaju dobar razlog, da prihvate bilo koju vožnju i do 20 kilometara (recimo s početkom vožnje od aerodorma Hitrou), ili do jednog sata trajanja.
Savet: Uzmite Oyster karticu - bezkontaktna elektronska pametna-kartica koja se koristi za gradski prevoz u Londonu. Efektniji način plaćanja gradskog prevoza u poređenju sa “papirnim” kartama. Možete kupiti Oyster karticu na bilo kojoj metro stanici za 3 funte (moguće je da dođe do izmene). Takođe možete kupiti turističku Oyster karticu za 2 funte. Oyster karticu možete napuniti elektronskim putem. Nakon toga novac sa kartice se troši shodno tome gde i koliko putujete. Cena prevoza zavisi od doba dana, daljine puta kao i da li putujete autobusom ili metroom. Depozit za kupovinu Oyster kartice se vraća u celokupnom iznosu na kraju puta ukoliko vratite karticu. Ne postoji rok trajanja Oyster kartice kao ni kredita kojim se Oyster kartica “puni”. Ako imate neiskorišćenog elektronskog kredtita na Oyster kartici i on će vam biti refundiran pri predaji kartice. Budite spremni da date dokumente, potpis ili račun ako je refunfacija veća od nekoliko funti.

 

 
London bus
london taxi
London kartica
 
-->