href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Transport - ISTANBUL

 
 
   
 

Jedan od najvećih problema Istanbula je saobraćaj i guzva u njemu. Sistem javnog prevoza je dobro razvijen i služi ceo grad, te vam preporučujemo da se vozite njime. Postoje različiti načini plaćanja karti i žetona, ali najlakši za vas je da nabavite magnetnu karticu (Istanbul kart), koju možete kupiti na kioscima blizu svih autobuskih, tramvajskih i metro stanica kao i pri pristaništima, ukoliko ćete koristi brod. Koristite je tako što prilikom ulaska u prevoz karticu validirate na automatu. Istu karticu možete koristiti za autobus, brod, tramvaj ili metro.
TAKSIćete lako uočiti jer su svi žute bolje. Taksisti imaju loš ugled, naročito oni koji se nalaze u blizini turističkih atrakcija poput Taksima i Sultanahmeta. Sva taksi vozila imaju taksimetar i obratite pažnju da bude uključen prilikom vožnje. Vožnja taksijem je poprilično jeftina, ali pojedini taksisti će iskoristiti priliku i pokušati da zarade koju liru više na turistima. Pre ulaska u taksi možete i pitati za cenu, pa ukoliko vam se učini previše jednostavno ne ulazite i izaberite drugi taksi. Većina vozača je veoma prijatna i simpatična.
TRAMVAJ – je odlično rešenje. Tramvaji su moderni, brzi i ne zavise od gužve na ulicama. Takođe su prilagođeni i za ljude sa invaliditetom. Tramvaji rade od 06:00 - 24 idu na svakih 5 minuta.
Postoji i istorijski tramvaj koji ima 2 linije. Prva duž Istiklal ulice od Taksim trga do Tunela, i možete ga koristiti ukoliko želite da izbegnete gužvu u pešačkoj zoni. Druga linija vozi u delu Kadikoy, u azijski deo grada. Ove dve tramvajske atrakcije rade od 7 do 20 h. Još jedna vrsta tramvaja je podzemna uspenjača koja vozi od Kabataş-a ( glavne luke u gradu i tramvajske okretnice ) do Taksim trga. Vožnja traje manje od 2 minuta.
AUTOBUSI rade do ponoći, ali postoje i neke linije koje rade 24 h. Grad ima preko 400 autobuskih linija, a neke linije su toliko frekventne da autobusi dolaze na svakih 30 sekundi. Postoji nekoliko vrsta autobusa. Crveno-beli najstariji i viđaju se sve ređe. Najviše ima zelenih, to su novi i moderni autobusi, i od skora nova „boja“ autobusa je ljubičasta – ekološki autobusi sa inicijativom da uskoro zamene sve druge.

Više o gradskom prevozu ISTANBUL BUS

METRO – datira još iz 1875. i jedan je od prvih sagrađen u svetu. Trenutno postoje linije: M1, M2, M3, M4, a u izgradnji su i 3 nove linije. Dve linije turisti najviše koriste. Linija M1 vozi od aerodrome Atatürk do Aksaray-a, odakle lako možete stići do istorijskog dela grada i Taksim trga. Linija M2 vozi od Taksim trga prema severu evropskog dela grada, a prolazi pored Levent-a ( biznis deo grada), kao i pored mnogih tržnih centara.
TRAJEKTI – u Turskoj se ova vrsta prevoza-brodova, zove vapur. Efikasno i brzo rešenje sa prelazak iz evropskog u azijski deo grada.Ovo je idealno rešenje da se izbegne gužva. Prilikom vožnje vapurom uživaćete u bosforskom prostranstvu i prelepim pogledom na obe obale grada. Na azijskoj strani nalaze se luka Kadiköy i Uskudar, dok se na evropskoj strani nalaze luke Beşiktaş, Kabataş i Eminönü ( luka na Zlatnom rogu, odakle lako možete doći do Sultanahmeta ). Sa luke Kabataş više puta u toku dana imaju I vapur vožnje do “Prinčevih ostrva”.

Više o trajektima
ISTANBUL FERRY

DOLMUŠ – mini autobusi koji funkcionišu po principu kolektivnog taksi vozila. Ova vrsta transporta rasprostanjena je na prostoru cele Turske. Nemaju red vožnje već kreću sa početne stanice kad se napune. Inače dolmuŠ na turskom znači pun. Uglavnom su svi dolmuši zute boje sa 8 sedećih mesta. Nemaju regularne stanice, već možete reći gde želite da siđete a takođe ih možete zaustaviti mahanjem. Ovi “taksisti” rade 24h.
 

 
Istanbul tramvaj
Istanbul ferry
Istanbul dolmus
 
-->