href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Hrana - ALGARVE

 
 

Sa preko 200km morske obale nije ni čudo što su riba i morski plodovi glavni sastojak u ishrani u Algarveu. Dnevno ribarski brodovi u ceo Algarve donose ogromne količine sardela, zubatca, tuna, bakalara i mnoge druge vrste ribe kao i školjke, ostrige, škampe, lignje i hobotnice.

Tradicionalni portugalski restorani služe mnogo ribljih specijaliteta, od kojih je jneizbežan u svakom restoranu sardele na žaru, poslužene sa kuvanim krompirom, povrćem i salatom. Takođe su na jelovniku često i razne vrste omleta, salate i neka jela od mesa kao što su tanke kriške svinjetine poslužene u kremastom sosu od pečuraka ili piri - piri piletine. Cene su razumne, hrana je dobra a porcije velikodušne. Domaće vino koje se služi je uvek odličnog kvalitetka i pitko je. U proseku cena večere za dve osobe sa domaćim vinom košta manje od 25€ (supa oko 1,5€, glavno jelo 7€, a flaša vina 8€). Naravno da cene mogu drastično varirati od mesta do mesta, ali ovo je neki prosek.

U Algarveu možete naći i veliki broj internacionalnih restorana sa kineskom, indijskom, italijanskom i veoma zastupljenom britanskom hranom. Takođe postoje i vegetarijanski restorani. U većim turističkim mestima možete naći veliki broj raznolikih restorana, dok u malim mestima i selima uglavnom postoje nacionalni restorani ili kafići sa hranom.

Predjelo - " Entradas "

" Couvert " se tradicionalno služi kao predjelo i sastoji se od svežeh hleba, maslina, paštete od sardela, sira i šargarepe koja se lagano kuva i marinira u belom luku, maslinovom ulju i začinima. U većini restorana će Vas pitati da li želite "couvert", ali ukoliko ga samo donesu, a vi ne želite da ga jedete jednostavno im samo recite i skloniće ga. Obično košta 1,5€ po osobi, ali bolje proverite jer negde može koštati znatno više.

U tradicionalnim Portugalskim restoranima predjela su najčešće razne supe i jela od plodova mora. Portugalci su majstori u spremanju svežih, zdravih supa. restorani obično imaju izbor supa od povrća ("sopa de legumes" or "caldo verde"), hladne " gazpacho " od parprike, krastavca i paradajza i ribljih supa. Supe se obično služe mlake, a ukoliko volite baš vruće supe, onda treba pitati konobara " Bem quente " ( izgovara se ' bem Kent ' ). Još jedno predjelo su " Conquilhas " ( male školjke ) i to su obično razna jela od kozica.

Glavna jela - " Pratos "

Najzastupljenija glavna jela su svakako jela od ribe, i to nalčešće sasvim jednostavno spremljena, poslužena sa salatom i krompirom ili čipsom. Naći ćete mnoge vrste riba u ponudi kao što su sabljarke ("espadarte"), tune ("Atum"), brancini ("robalo") i crveni cipal ("salmonete"). Cene ribe su nekada izražene za celo jelo, ali uglavnom se cena određuje po težini ribe.

"Bacalhau" (bakalar) je zasigurno najtradicionalnije jelo koje možete naći u Algarve-u. To je suva, usoljena riba, očuvana na način kao i što se nekada radilo za vreme velikih portugalskih otkrića. Bakalar je morao da se sačuva usoljen, da bi mogao mornarima da predstavlja značajan izvor hrane na njihovim dalekim putovanjima. Od tada je bakalar postao tradicionalno portugalsko jelo, i portugalci su se izveštili u pripremanju ove ribe, da možete svaki put kada ga jedete da jedete neko drugačije jelo. Navodno postoji 365 načina za pripremu bakalara.

Poletina ("frango") je takođe jedno od popularnijih domaćih jela u Algarveu, i u restoranima u meniju ćete je često naći kao piletina piri-piri ("frango piri-piri"). Za ovo jelo se koristi mala jarko crvena piri-piri ljuta paprika, koja se koristi isto u mnogim portugalskim jelima, i toliko je zastupljena da je postala stoni začin u restoranima.
Piletina sa roštilja ("frango no churrasco") je omiljena među portugalcima, što i ne iznenađuje jer je pored konstantno lepog vremena postala omiljena hrana koja se konzumira napolju.

Ostala karakteristična jela za Algarve su "Feijoada" debeo pasulj sa svinjetinom, kobasicom i slaninom koji je prvobitno došao iz Brazila. "Cataplana" jelo koje je u Portugal došlo kao uticaj mavarske kulture, jelo koje koristi bakarni tiganj u obliku ribe da se u njemu kuvaju školjke, ili mešavinu ribe i plodova mora, sa začinjenom kobasicom, vinom, paradajzom, belim lukom i biljem. "Bife a Portuguesa" je goveđa pečenica sa dimljenom pršutom kuvana u glinenoj posudi, poslužena na podlozi od pomfrita. Divlja svinja, fazan i zečetina su takođe popularni u toku lovne sezone, ali su to više jela koja su popularnija u unutrašnjosti nego na obali.

Deserti - "Sobremesas"

Portugalci prave neke od najlepših deserta i poslastica, i biti u Algarveu a ne porbati neke od njih bi bila velika šteta. "Pudim Flan" (karamel krem) je svakako najpopularniji, zatim "pasties de nata" (kremasti, tart puding) i "tarte de amendoa" (bademov tart) su više nego za preporuku. Smokve, bademi i med lokalne proizvodnje u raznim kombinacijama se takođe mogu naći na desert meniju, zajedno sa svežim voćem.

U restoranu sa decom

U Algarveu deca su uvek dobrodošla. Bilo da je dan ili noć, iako restorani uglavnom nemaju dečiji meni, uvek ćete biti zadovoljni... Bilo da tražite "meia dose" (polovinu porcije) ili da delite obrok...
 

 
Cataplana
Bife_a_Portuguesa
feijoada
 
-->