href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Šta obići u okolini? - JEZERO GARDA

 
 

Ako ste ljubitelj umetnosti i stare arhitekture "uskočite u vremeplov" i posetite:

Milano - za manje od 2 sata vožnje stižete do grada u kom su izmišljeni šoping i moda i gde je svaka uličica svojevrsna modna pista.Ne propustite trg Piazza del Duomo sa čuvenom katedralom, zlatni četvorougao sa ulicama Montenapoleone, via Spiga, početak via Manzzoni, Galleria Vittorio Emanuele sa izlozima svih najpoznatijih svetskih kreatora, stadion San Siro ili Giuzzepe Meaca, trijumfalni luk, zamak Sforca, crkvu Santa Maria de la Gracie...

Verona - omiljeno mesto za odmor Julija Cezara udaljena je oko 45 km. Ovaj dragulj srednjevekovne arhitekture ima više od 50 sačuvanih crkava romanskog, gotskog i renesansnog stila, kao i grandiozne palate, mostove i raskošne vrtove.

Rimski teatar – Arena sagrađen je u 1. veku, imao je 22.000 mesta, a po veličini je treći amfiteatar u Italiji. Danas se tu održavaju brojne pozorišne i operske predstave. Uz samu Arenu nalaze se i ostaci gradskih zidina iz 265. godine.

Svakako treba videti i Gradsku palatu, kuću Mazanti, renesansnu Lođu del Konsiljo, renesansnu Palatu del Kapitano, muzej u kome se čuvaju mnoga vredna dela italijanskog slikarstva i kompleks grobnica porodice Saliđeri iz 14. veka. Grobnica sa spomenikom jedinstvena je u Italiji, jer su članovi ove bogate porodice, suprotno hrišćanskom verovanju da telo treba predati zemlji, sahranjeni u uzdignutim grobnicama, kako bi bili što bliže Bogu.

Vlasti Verone lansirale su kao magnet privlačnu priču da devojke treba da dodirnu Julijinu desnu ruku i pomisle ljubavnu želju, a mladići desnu bronzanu dojku. Ako momak i devojka to učine istovremeno, veruje se da će zauvek ostati zajedno. Da se priča “primila” na svim kontinentima, svedoči i uglačanost oba dela bronzanog Julijinog tela.

Padova - prelep grad sa veoma dobro očuvanim starim gradskim jezgrom sa nizom crkava i palata nalazi se na reci Bračinjone, 120km od Sirmionea. Prošetajte specifičnim polukružnim trgom Prato popločanim kamenom, koji je jedan od simbola grada. Palate su građene sa lučnim prolazima i kanonadom stubova, što im daje poseban šmek.

Ako poželite da popijete kafu u nekom od živopisnih restorana, izaberite kafe Pedroki, jedan od najvećih kafea u Evropi. Osnovan je početkom XIX veka i diči se posetama Balzaka, Stendala i lorda Bajrona, koji su, navodno, svi pili specijalitet kuće - kafu pedroki.

Najvažnije što u Padovi treba obići su: bazilika San Antonio, velelepna palata Rađone i krstionica katedrale, kapela Skrovenji u kojoj se nalaze Đotove freske - jedno od najvećih remek dela italijanske renesanse. Kako je sastav vazduha u kapeli strogo kontrolisan, prvo se provede 15 minuta u sobi za aklimatizaciju, gde se pogleda film, a potom se dobija isto toliko vremena u samoj kapeli.

Breša - je udaljena oko 43 km od jezera. Grad je bogat istorijom još iz pred romanskog perioda kada je bio prestonica Galije. Obavezno posetiti staru katedralu iz 11og veka koju zovu i La Rotonda, novu katedralu iz 17og veka, rimski teatar Kapitolum iz prvog veka, baziliku San Salvatore i po neku od 72 gradske fontane.

 

 
Padova_city break_fisrt minute_last minute_leto_prolece
Padova_bazilika_city break_fisrt minute_last minute_leto_prolece
Verona_city break_last minute_first minute_leto_prolece
 
-->