href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Peniche - PENICHE

 
 

Peniče:
Ribarska luka Peniche leži na velikom grebenu portugalske Atlanske obale. Tokom XVI veka bilo je ostrvo široko 8km, ali se usled peščanih akumulacija spojilo sa kopnom i danas je poluostrvo. Male je površine od 74,6 km2, i ima veliku modernu ribarsku luku, kao i vojno utvrđenje iz XVII veka koje simbolizuje njegovu drevnu stratešku vrednost.
Danas je grad najpoznatiji po čipkanim radovima i ribolovu, kao i po fantastičnim plažama i idealnim uslovima za surf. Mnogi restorani tokom leta služe najbolju sardinu u Portugalu.

Šta videti:
Na južnom obodu grada, na samoj ivici sa morem stoji Fortaleza (tvrđava) iz XVI veka, koja je za vreme represivnog Salazarovog režima služila kao zatvor. Danas je pretvorena u muzej lokalne arheologije i zanata, uključujući i bivše ćelije i usamljene komore.

U ulici Largo de Outubro br 5, nalazi se crkva Misericórdia ima freske iz XVII veka koje opisuju život Isusa Hrista i azulejo pločice iz istog perioda. Na trgu ispred crkve se često održavaju festivali i pijace na kojima se može kupiti roba iz celog sveta.

Okolina:
Na samom rtu nalazi se svetionik Cape Carvoeiro i kapela gospe od Remédios koja sadrži bele i plave azulejo pločice iz XVIII veka.
Oko 12km zapadno od Cape Carvoeiro nalazi se grupa ostrva koja se zovu Berlengas. Samo ostrva su ispunjena misterijom i lepotom, i predstavljaju prirodni rezervat gnežđenja raznih vrsta ptica, i stanište mnogih gmizavaca i drugih životinja. Takođe to su nastanjene neke endemske vrste biljaka i cevća. Sa mnogim pećinama i uvalama ostrva Berlengas takođe imaju i tvrđavu iz XVII veka, a nalaze se na sat vožnje brodom od Peniche-a.
 

 
peniche_grad
Peniche_tvrdjava
peniche_grad_2
 
-->