href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Šta još videti? - DOMINIKANA

 
 
   
 

Santo Domingo

Čuvena prestonica Dominikanske Republike prvi je grad koji su Evropljani osnovali u ovom delu sveta, a Zona Colonial, njegov centralni i najstariji deo, svojevrstan grad-muzej. Grad je 1496. osnovao Kolumbov brat Bartolomé Colón i krstio ga je La Isabela. Ovde je sagrađena prva katedrala u Novom svetu, prvi univerzitet, prvi manastir, i prva bolnica.

Najpopularniji disktrikt je suvi centar grada, Zona Colonial, sa kaldrmisanim ulicama, istorijskim spomenicima, i starom španskom arhitekturom koja je u najvećoj meri sačuvana.
Preporučujemo da posetite:
- Museo del Hombre Dominicano
- Muzej moderne umetnosti
- "Alcazar de Colon" -palatu izgrađenu za Kolumbovog sina Diega i njegovu ženu, nećaku španskog kralja
- "El Faro a Colon" - fascinantnu građevinu u čijem središtu se nalazi kapela u kojoj su, po tvrdnjama nekih arheologa, sahranjeni ostaci Kristofora Kolumba. Ova neobična katedrala u obliku krsta visoka je 206m a izuzetno osvetljenje u toku noći projektuje veliki krst na nebu koji se vidi sa udaljenosti od čak 70km
- Park "Mirador del Sur" dug 8km, omiljeno mesto za šetnju, džogigng ili biciklizam s pogledom na more. Posebna čar ovog parka su "Los Tres Ojos", grupa prostranih pećina i laguna sa slatkom vodom koje su prvobitni stanovnici, Taino Indijanci upotrebljavali za religijske ceremonije.
- Nacionalni akvarijum koji je otvoren 1990. godine. U 90 tankova koji se direktno pune vodom iz mora smešteno je oko 3000 živih vrsta, od kojih preko 250 živi u vodama oko Dominikanske republike.

Istočna obala
Na samom istočnom špicu Hispaniole nalazi se Punta Cana, mesto sa karipskih razglednica, sa all-inclusive hotelima i bezbrojnim bazenima. Mesto je ogromno, a hotelima, diskotekama, i kafićima nikad kraja.


Puerto Plata je najpoznatije letovalište u Dominikanskoj republici, istovremeno i najveći grad na severnoj obali. Ovo mesto je otkrio Kolumbo početkom 1490ih, i tokom 16. veka je bio glavna trgovačka luka, da bi ga Španci napustili u 17. veku i okrenuli se Santo Domingu i Portoriku. Grad je doživeo ponovni procvat u 18. veku, i to najviše zahvaljujući izvozu duvana. Danas se može podičiti dva kilometra dugačkim korzoom pored mora (na španskom Malacon), koji vrvi od restorana i kafića. Osim predivnih peščanih plaža, ostale atrakcije su Muzej ćilibara, Destilerija ruma, kao i Planina Isabel de Torres do koje se iz grada može stići gondolom.


Samana je poluostrvo na istoku koje izgleda baš onako kako svi zamišljamo Karibe – beskrajne, puste plaže, sa kokosovim palmama nagnutim nad tirkiznim morem. Ovde svake godine dolazi oko 10,000 grbavih kitova koji se tu pare i rađaju mladunce od januara do marta.
 

 
Dominikana_akvarijum_last minute_first minute_leto_nova godina
dominikanskaplaza
Dominikanska republika_primer2
 
-->