href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Saveti - DOMINIKANA

 
 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Za ulazak u Dominikansku Republiku građanima R.Srbije potreban je važeći pasoš i turistička propusnica – „Tarjeta de Turista" (za turistički boravak do 30 dana), koja se pribavlja na aerodromu, na šalterima pre pasoške kontrole, po ceni od 10 USD, u efektivnom novcu. Imigracioni organi uzeće polovinu propusnice prilikom ulaska, a drugu polovinu prilikom izlaska iz zemlje, te je potrebno da turisti sačuvaju drugi deo. Od putnika se traži da, pre dolaska na pasošku kontrolu poseduju i popunjen obrazac o ulasku i izlasku iz zemlje – „Planilla de embarque y desembarque".
Prilikom izlaska iz zemlje plaća se 20 USD, te se preporučuje da se ovaj iznos poseduje u gotovom novcu.
Ukoliko se u Dominikansku Republiku putuje sa detetom koje ne nosi isto prezime kao i putnik, potrebno je dokazati srodstvo izvodom iz matične knjige rođenih na međunarodnom obrascu. Ako dete putuje sa licem koje mu nije roditelj, potrebno je ovlašćenje roditelja, propisno overeno pečatom Apostille i prevedeno kod sudskog tumača.

Za produžetak boravka, turisti se mogu se obratiti Generalnoj direkciji za migracije (Dirección General de Migración: www.migracion.gov.do, tel.+1809/508-2555).
Kontak sa carinskim organima: Dirección General de Aduanas, tel. +809/5477070, ul. Abraham Lincoln 1101, Santo Domingo.

U zemlju se mogu uneti predmeti za ličnu upotrebu, 2 l alkoholnog pića, 200 cigareta po osobi, kao i poklona u iznosu do 1.000,00 USD.
Kućni ljubimci (psi, mačke i sl.) mogu se uneti uz odgovarajuću potvrdu o vakcinaciji protiv besnila i veterinarski sertifikat sanitarnih organa zemlje porekla.
Strogo je zabranjeno unošenje narkotika i oružja, zatim svežih namirnica i biljaka, kao i iznošenje iz zemlje veće sume od 10.000,00 USD, kao i bilo kog iznosa nacionalne valute – dominikanskih pesosa.

TRANSPORT

Dominikanska Republika raspolaže sa 7 međunarodnih aerodroma, od kojih su najvažniji u Santo Domingu, Bavaru, Puerto Plati i Punta Cani.
Autobuski prevoz (Metro Bus ili Carib Tours) je prihvatljiv, klimatizovan i komotan. Iznajmljivanje automobila je po ceni od oko 60 USD dnevno za vozilo srednje kategorije, sa osiguranjem. Automobil mogu iznajmiti lica starija od 25 godina, uz posedovanje vozačke dozvole i kreditne kartice. Najekonomičnije je iznajmiti motor (16 USD po danu), sa kojim se može stići do mesta do kojih ne stižu ni autobusi ni automobili. Osim toga, saobraćajna policija ih ređe zaustavlja.
Saobraćajni propisi u ovoj zemlji skoro da i ne postoje i najčešće se ne poštuju. Saobraćajna policija može kazniti sa 5 ili 10 USD vozača zbog „vožnje neopranog automobila" ili „zbog izuzetno spore vožnje". U takvim slučajevima, najbolje je ne ulaziti u diskusiju, izviniti se ili platiti kaznu. Obavezno je imati pojas za vezivanje, u suprotnom, kazne su rigorozne.

BEZBEDNOST

Bezbednost u turističkim zonama, koje su restriktivne za lica koja nisu gosti hotela, je dobra, ipak, potrebno je biti oprezan sa sitnim prevarama i krađama. Ne preporučuje se kretanje van ovih zona, jer preti opasnost od krađa, prepada, čak i otmica. Postoji sklonost ka izmamljivanju novca, davanju pogrešnih informacija, te je potrebno biti pažljiv.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Ne postoje obavezne vakcine za putovanje u ovu zemlju, ali se preporučuje posedovanje važećeg zdravstvenog osiguranja, obzirom na izuzetno visoke cene privatnih lekarskih usluga. Najčešće zdravstvene komplikacije su izazvane prekomernim izlaganjem suncu bez zaštite, sunčanica i stomačne smetnje. Preporučuje se konzumacija flaširane vode. Sa sobom poneti lekove kao što su aspirin, antidiaretik, sprej protiv komaraca, zaštitne kreme, obzirom na visoke cene lekova u turističkim zonama.
U širokoj ponudi raznovrsnih morskih specijaliteta, kreolske hrane, tropskog voća i povrća, izbegavati hranu opranu u neflaširanoj vodi (zelena salata), led i sl.

Tekuća voda nije za piće. Preporučuje se korišćenje flaširane vode čak i za pranje zuba.

Lokalno stanovništvo pije jaku crnu kafu. Kada je naručujete obavezno napomenite "SIN AZUCAR" (bez šećera) jer oni kao meru koriste supene umesto kafenih kašičica :)

NOVAC

Zvanična valuta je dominikanski peso, a najadekvatnija strana valuta je USD. U svim hotelima, bankama i menjačnicama zvanično se menjaju i USD i evro. Za ulazak i izlazak iz zemlje potrebno je imati USD u efektivnom novcu. Kreditne kartice (najčešće VISA i MASTER) i putnički čekovi prihvataju se u gradovima i turističkim centrima, ali ne i u seoskim sredinama. Pojedine prodavnice naplaćuju proviziju i do 16% za plaćanje karticom. Ukoliko se posećuju zone van turističkih centara, poželjno je imati sa sobom sitan gotov novac.
Novac treba menjati samo u zvaničnim menjačnicama. Nemojte menjati više nego što vam je potrebno jer je gotovo nemoguće vratiti višak pesosa u USD.

KLIMA

Klima je topla tropska, prosečna temperatura tokom godine je 28*C, sa skoro 360 sunčanih dana. Avgust je najtopliji mesec dok su januar i februar najhladniji. Kišna sezona duž severne obale traje od novembra do januara a u ostalom delu zemlje od maja do novembra. Maj je mesec sa najviše a mart sa najmanje padavina. Preporučuje se lagana i komotna odeća i jakna za svežije noći i klimatizovane prostorije, kišobran obavezno.
Tropske oluje i uragani javljaju se u proseku jednom u dve godine, uglavnom u južnom delu ostrva u periodu od juna do kraja novembra a najčešće u septembru i oktobru.

ZVANIČNI JEZIK: španski

El. mreža je 110 V/60 Hz, utičnice pljosnate (potreban adapter) mada većina hotela raspolaže i strujom od 220V.

Lokalna časovna zona je GMT – 4.
 

 
Dominikana_izleti_last minute_first minute_leto_nova godina 2
 
-->