href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Saveti - KOPENHAGEN

 
 
   
 

KOPENHAGEN - kraljevski grad
Kopenhagen ili "luka trgovaca" dobio je naziv po utvrđenju oko kojeg je nastao današnji grad. "Luka trgovaca" gospodari vratima Baltičkog mora, pa zato Kopenhagen nazivaju i severnim Istanbulom. Ovde se toče Tuborg i Carlsberg piva za ceo svet. Iako je Hamlet pre nekoliko vekova izjavio "nešto je trulo u državi Danskoj", danas bi se moglo reći da ljudi srećno žive kao junaci u bajkama Hansa Christiana Andersena.

Stanovnici Kopenhagena su vrlo ljubazni i predusretljivi. Nemojte se ustručavati da bilo kog prolaznika pitate za savet ako se ne možete snaći. Svi tečno govore engleski kao da im je maternji jezik.

Zašto posetiti Kopenhagen?
- Zbog bogate kolekcije slika u muzejima
- Zbog izuzetnog noćnog provoda i zabave
- Zbog dobre linije - ovde ćete biti na dijeti - što zbog cena, što zbog količine hrane koju Danci smatraju normalnim obrokom
- Zbog Carlsberg i Tuborg piva

Šta treba izbegavati?
- Alkohol i cigarete (zbog cena)
- Nemački jezik u komunikaciji s lokalcima
- Slikanje u četvrti Kristijanija je zabranjeno

Bicikl je u Kopenhagenu važno prevozno sredstvo. Mnogi stanovnici ga koriste pa su gradske ulice preplavljene biciklistima. Biciklističke staze u Kopenhagenu nisu vidljivo označene znacima i nemaju nacrtane bicikle duž staze a ima ih u svim ulicama. Tamne staze između kolovoza i trotoara namenjene su biciklistima, a ne pešacima pa treba biti oprezan jer mnogi stanovnici Kopenhagena voze jako brzo i ne poštuju propise.

Menjačnice
Preporučujemo Vam da pre promene novca proverite kurs u nekoliko menjačnica jer može dosta da varira. Pritom, sve menjačnice uzimaju i proviziju. Zvanična valuta u Danskoj je danska kruna. (1€ vredi oko 7,5 DKK)

Copenhagen card
Kao i većina evropskih gradova i Kopenhagen ima svoju karticu namenjenu turistima koja štedi vreme i novac jer omogućava
• besplatan ulaz u više od 72 znamenitosti i atrakcije grada
• besplatnu vožnju javnim gradskim prevozom
• džepni vodič sa mapom grada (na engleskom, nemačkom i danskom jeziku)
• popuste, poklone, posebne pogodnosti itd.

Više informacija možete dobiti OVDE
 

 
Kopenhagen_city break_leto_odmori_putovanja_nova godina_last minute 6
Kopenhagen_city break_leto_odmori_putovanja_nova godina_last minute 2
Kopenhagen_city break_leto_odmori_putovanja_nova godina_last minute 7
 
-->