href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Šta još videti? - SEGEDIN

 
 

Segedin je lep u svako doba godine. Zimi ima austrougarski šmek dok leti predstavlja lepo mesto za vikend odmor, a često se organizuju i besplatni koncerti na otvorenom.

Većina atrakcija grupisana je u centru grada tako da će vam biti lako da se snađete. Sečenji ter i Klauzal ter su dva veoma lepa i važna trga. Na Sečenjiju su skulpture poznatih Mađara i narodnih heroja, tu je i gradska kuća ili čuvena Varoshaza, a svaki od trgova okružen je prelepim palatama i kućama poznatih i bogatih stanovnika Segedina.
Od Sečenjija do Klauzala vodi Karasz utca (Karaš ulica) koja je pešačka zona. Na Klauzalu se možete prošetati, pogledati Klauzal kuću (ukoliko ste ljubitelj istorije i želite videti mesto poslednjeg govora Lajoša Košuta), ali ukoliko ste jednostavano sladokusac koji uživa u arhitekturi predlažemo da se smestite ispred čuvene poslastičarnice Virag smeštene na Klauzal trgu i poručite - a šta drugo nego doboš tortu?

Najveći i, po mišljenju mnogih, najlepši je trg Dom koji je dobio ime po istoimenoj katedrali (Zavetna crkva).

Značajna je i Srpska pravoslavna crkva sv. Nikole sa zlatnim ikonostasom u obliku drveta na kome se nalazi 80 ikona, potom stara Sinagoga, Ferenc Mora muzej i naravno segedinska botanička bašta.

Nova sinagoga je najlepša u Mađarskoj, a možda čak i u čitavoj Evropi. Podignuta je između 1900 i 1903. godine. Kupolu drže 24 stuba, a ukrašena je belim ružama. plavim zvezdama i davidovom zvezdom.

U termalnom kupatilu Anna furdo možete da iskusite i noćno kupanje.

Nikako ne propustite muzej Salame i paprike koji je otvorila kompanija PICK. Radno vreme muzeja je od utorka do subote od 10 do 18h, ulaz je otprilike 3 evra (zavisno od kursa) i u njemu je predstavljena istorija ne samo segedinske paprike već i PICK salame.

Potrebno je da se najavite bar nedelju dana unapred i spremite se za zanimljivi muzej koji vam nudi i mogućnost degustacije kao i kupovine salame po povoljnim cenama.


 

 
Segedin_Katedrala_odmor_letovanje_banja
Segedin_Gradska kuca_leto_odmor_banja_3
Segedin_Ferenc Mora muzej_odmor_leto_banja_2
 
-->