href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Saveti - MAROKO

 
 
   
 

PAZITE KOGA, ŠTA I GDE FOTOGRAFIŠETE
Stanovnici će vam jasno staviti do znanja da nisu raspoloženi za fotografisanje, rukama skrivajući lica i upozoravajući vas drekom. Nije zabranjeno ali nije ni omiljeno što je više razlog skrivanja pravog Maroka udaljavanjem radoznalih turista od intime marokanskih porodica. Obratite pažnju na znakove na institucijama jer je fotografisanje pojedinih takođe zabranjeno.

PIVO, VINO ili ČAJ?
Maroko nije destinacija za pivopije i vinopije. Alkohol ne možete kupiti u svakoj kafani, a i tamo gde ga ima, posle pogleda u cenovnik naručićete ipak – čaj od mente, napitak koji ima status kafe kod nas. Jedno domaće pivo u gradskom baru u košta od šest evra pa naviše. Iako su cigarete gotovo tradicija, običaj je da se kupuju na ulici ili kafani, ali na komad. Na improvizovanim kartonskim tezgama imate kolekciju od nekoliko načetih kutija dobro poznatih brendova i samo prstom pokažete iz koje kutije želite cigaretu.

HRANA
Hrana je pristupačna i sigurno jeftinija od one koju kupujete u nekom od gradova po Srbiji.

Kada smo kod eksperimentisanja u ukrštanju kultura, čini se da je Maroko uspeo da spoji nespojive kulinarske tradicije koje su ostavile istorijski trag na području severozapadne Afrike. Aromatična, koloritna i bogata. Malo berberske gastronomske kulture, malo maorske, arapske i islamske, sve začinjeno andaluzijskim ukusima i mirisima, pa još malo evropskog i jevrejskog. Ostale sastojke marokanskog „lonca“ uslovila je klimatska pozicija. Sa više od 300 sunčanih dana godišnje, Maroko obiluje egzotičnim voćem i povrćem. Na svakom koraku naići ćete na neobrano drvo pomorandže, banane, urme.
U zemlji 1001 začina jedan život nije dovoljan da isprobate sve ukuse… Za preporuku su „tajine“, nešto slično našem gulašu, pripremano i servirano u kupastim zemljanim posudama, te svima dobro znan kus-kus. Ipak, najjači utisak ostavljaju ukusni i mirisni marokanski kolačići koji se tradicionalno služe uz čaj od mente.
Ukoliko ste hrabri turista - jedite tamo gde jedu i lokalni marokanci a ukoliko ste tipičan evropljanin, držite se novog dela grada, koji obiluje lepim i savremenim restoranima, ali su i cene potpuno evropske.

SUPERMARKETI
Klasičnih supermarketa gotovo i da nema. Izvesna kompanija Acim je ustvari marokanski Maxi. Supermarketi su prilično siromašni za potrebe i navike prosečnog evropskog potrošača, ali ćete bar imati zadovoljstvo da vidite šniclu u foliji i u rashladnoj vitrini.

 

 
maroko_hrana
maroko hrana
maroko_soping u plavom gradu
 
-->