href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Marakeš - MAROKO

 
 
   
 

Zašto ga nazivaju Afrička Švajcarska?
Odmah nakon izlaska sa aerodroma Menara, vrelog asfalta u podnožju Atlasa, gledajući u drvorede palmi sa impresivnom pozadinom planine visoke preko 4000m n.v. vaš prvi utisak biće upravo da ste stigli u *Afričku Švajcarsku*.

Preporučujemo smeštaj u tradicionalnim rijadima, koje su zapravo bile privatne kuće bogatih trgovaca a danas su pretvorene u male šik pansione. Uglavnom se nalaze u starom delu grada, Medina, koja je inače centar marokanskog urbanog života gde se lokalci snabdevaju, peku hleb, prodaju domaće životinje i kupuju sve od začina i čarobnih napitaka do tepiha i kaftana. Jutro će vam ovde započeti kao poziv da sednete na čašu slatkog čaja od mente, nakon čega sledi ritualno cenjkanje gore-dole. Naoružajte se strpljenjem :)

MEDINA
U ovom delu grada, opasanog zidinama, čekaju vas upravo najinteresantniji prizori Marakeša. Nemojte se iznenaditi da će vam stanovnici odmah jasno staviti do znanja da nisu raspoloženi za fotografisanje, rukama skrivajući lica uz upozoravanje drekom, a ako ih nešto i upitate o lokaciji, uputiće vas na pogrešan smer. Ne treba da se plašite, jer su ulice pune turista i potpuno bezbedne, a razlog skrivanja pravog Maroka je ustvari udaljavanje radoznalih turista od intime marokanskih porodica.
Mesta koja nikako ne smete zaobići u ovom delu Marakeša su: Bahia palata, sagrađena 1880. godine i El Badii palata iz XVI veka koja je pravi primer arapsko-andaluzijske umetnosti, kao i gradski muzej i čuvene grobnice Saadi.

Lokacije u Medini pogledajte
OVDE

Šoping terapija
Tumarajući sukovima (pijacama) u Medini pronaći ćete stvari da vam pamet stane, ali moraćete da se cenkate. Od predivnih bakarnih svećnjaka i teškog nakita od srebra do tradicionalnih bubnjeva i mozaika, egzotične umetnine i lude avanture na pijaci napraviće od vas profesionalnog kupca. Naći ćete predmete kao što su stvari napravljene od recikliranih automobilskih ili biciklističkih guma.

Večernji izlazak
Ne propustite da uveče odete na Djemaa el-Fna, glavni trg u srcu Medine koji se u večernjim satima pretvara u ogromno pozorište, gde reprize ne postoje. Videćete gatare, fakire sa zmijama, akrobate, svirače, vračeve, ali i tezge na kojima se prodaju čaj žen-šen, dinstani puževi, guste čorbe, pa čak i kuvane ovčije glave.

GUELIZ
Gueliz je pravo mesto za sve one koji su se predozirali tradicionalnom marokanskom egzotikom.
Beg u Gueliz, modernu četvrt Marakeša, vraća vas u evropsku svakodnevicu. Na samo tri kilometara od Medine čeka vas potpuno drugi grad: luksuzni restorani, sređeni hoteli, čisti kafei, brendirane prodavnice, banke, poslovne zgrade…šetaju se kravate, šimike, visoke potpetice i skupi kompleti. I u ovoj modernoj četvrti, sagrađenoj za vreme francuskog protektorata poželećete šoping, samo cenkanja više nema.

JARDIN MAJORELLE
Jedan od najlepših kutaka Marakeša je čuvena botanička bašta, Jardin Majorelle, koju je od 1980. posedovao Yves Saint-Laurent. Glavna atrakcija su bašta kaktusa i predivan kobaltno plavi paviljon. Nalazi se na obodu Gueliza.

MENARA
Nekada davno jedan je sultan pravio raj lepoj Marokanki, a danas je ostao samo ram...
Jedan od vrtova grada Marakeša - poznatija Menara je ustvari maslinjak iz 19.veka, sa bazenom i palmama u čijoj pozadini se vide snežni vrhovi Atlas-a.

Kratak filmić - 24h u Marakešu pogledajte
OVDE

PREVOZ
Naravno, za obilazak svih znamenitosti Marakeša neophodan će vam biti taksi. Ugovaranje cene za taksi usluge posebna je veština. Koliko god dobar pregovarač bili, na kraju ćete se uvek osećati pokradeno ali ćete se barem voziti jeftino...

Za nas - paradajz turiste - preporučujemo bus ture Hop-on Hop-off, koje vas uvek odlično orjentišu u gradu, omoguće vam najjeftiniji način prevoza od mesta do mesta i omoguće brojne popuste na ulaznice znamenitih lokacija.
 

 
maroko_marakes_crveni grad
maroko_marakes_atrakcije
maroko_marakes_map
 
-->