href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     7 stvari koje treba videti - PORTO

 
 

Porto je magičan grad. Moderan, ali ipak tradicionalan. Ovaj živopisni i slikovit grad, pravazići će Vaša očekivanja u svakom pogledu.
Ovo je spisak 7 stvari koje ne treba propustiti, i za njih važi da ako ih niste videli kao da niste bili u Portu:

1. Cafe Majestic
Ovaj je kafe simbol grada Portoa. Otvoren davne 1921.godine za vreme Bel Epok-a, ponosno je zadržao svoj prepoznatljivi šarm do današnjih dana. Smešten u ulici Santa Catarina, jednoj od glavnih i najprometnijih pešačkih zona, svakako je jedno od mesta koje morate posetiti i u njemu popiti kafu ili gricnuti nešto, iako nije moderno. Cafe Majestik nije svakako najlepši i najjeftinij Cafe ovoga tipa. Samo ako malo zađete Van turističke zone, naći ćete pregršt kafea poput ovoga gde su jedini gosti lokalci i u kojima su cene izuzetno pristupačne.

2. Bolhao Market
Dok se budete šetali Bolhao buvljom pijacom, imaćete utisak kao da je vreme davno davno stalo. Ipak to vreme je bilo manje nežno prema trgovcima, i zatvorene tezge će Vas upozoriti da ovo mesto polako nestaje, možda ne sutra ili prekosutra, ali svakako smo jedna od poslednjih generacija koja ima prilike da ga poseti. Na ovom buvljaku možete naći sve od voća, povrća, suvenira, sveže ribe, ukrasnih morskih školjki, rezanog cveća...

3. Lello knjižara
Ova knjižara je potpuno iznenađenje. Iza prelepe Neo-gotske fasade, stisnuta između dve zgrade, nalazi se svakako najlepša knjižara na svetu. Morate se samo potruditi da otvorite vrata i prizor će Vas zapanjiti. Bićete u stanju da sate provedete na ovome mestu samo posmatrajući okolo police i najinteresantnije stepenište koje ste do sada videli i popiti kafu pored kamelija...

4. Železnička stanica Sao Bento
Ova prelepa mala i prometna stanica se nalazi u samom centru grada otorena je početkom prošloga veka. Čim uđete u glavni hol videćete ogromne zidove prekrivene "azulejos" bele i plave pločice koje u mozaiku opisuju najznačajnije događaje iz istorije Portugala.

5. Zgrada berze
Ovu zgradu jednostavno morete posetiti. Sve prostorije su izuzetne, ali se svojom lepotom ističe Arapska soba. Dok budete obilazili ovu prostoriju jedino što ćete čuti će biti uzdasi oduševljenja ostalih posetilaca. Iako je spoljašnjost zgrade nekako stroga i simbolizuje ozbiljnost poslova koji su se unutra obavljali, unutrašnjost je raskošno ukrašena i predstavlja bogatstvo i prosperitet trgovaca. Bile su potrebne tri generacije portugalskih umetnika da bi završile ovu zgradu, a krajnji rezultat je jednostavno fascinantan.

6. Trg kod Gradske većnice
Ovaj veliki gradski trg i Aliados avenija su poslednjih godina prošli mnoge rekonstrukcije i modernizacije. Ovaj prelepi otvoreni prostor oivičen drvećem, a okružuju ga neke od najlepših i najznačajnijih građevina u Portou.

7. Cristal Palace Park
Ovaj park nudi neke od najlepših panoramskih pogleda u gradu, na obe strane duž reke Duro, i spektakularni zalazak Sunca. Paunovi i patke se slobodno šetaju ovim parkom dok lokalno stanovništvo džogira. U centru parka se nalazi "Cristal Palace", paviljon sa staklenikom, koji se može videti iz svih delova grada.
 

 
Porto_Cafe_Majestic
Porto_knjizara_Lello
Porto_gradska_vecnica
 
-->