href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Saveti - AMSTERDAM

 
 
   
 

Čuvajte se džeparoša!
Iako ponekad deluje sasvim miroljubivo Amsterdam ima sve probleme velikih gradova a jedan od njih je kriminal. Svake godine veliki broj turista bude opljačkano iz čiste nepažnje. Dakle, uzivajte u svom boravku u Amsterdamu ali i vodite računa o svojim stvarima!

Šta Ne raditi u Amsterdamu!

Ne voziti automobil u Amsterdamu
Parkiranje u centru je skupo i komplikovano. A pored toga možete sasvim neprimetno dobiti kaznu za pogrešno parkiranje pa makar auto ostavili samo na pet minuta. "Klamperi" rade neprekidno i u slucaju da se ogrešite o pravila parkiranja možete se na ličnom primeru upoznati sa "klampima" kojim će vam "klamperi" onemogućiti pokretanje automobila. Naravno, i pored stresa moraćete da platite kaznu od 67,00 EUR pre nego što "klampi" budu sklonjeni. Kaznu morate platiti u roku od 24h, ili će vaš automobil biti odnesen.
Ne švercujete se u tramvaju!
Nemojte to raditi jer u slučaju da budete uhvaćeni kazna je 60.00 EUR i mora se platiti na licu mesta!
Pazite na bicikle!
Biciklistička staza je često vrlo blizu trotoara. Izbegavajte hodanje po biciklističkim stazama! U Amsterdamu biciklista uvek ima prvenstvo i neretko vozi vrlo brzo i nemarno. Kada čujete biciklističko zvonce, odmah se sklanjajte s puta!
Izbegavajte da ovim oblastima šetate noću!
Ulice oko oblasti Niuvendajk (Nieuwendijk), juzni kraj oko Zejdajka (Zeedijjka), ulice od i oko Damraka nisu najbezbednije!
Ne pušite u vozovima i na železničkim stanicama!
Od početka ove godine pušenje je zabranjeno na železničkim stanicama : u vozovima, na čekalištima i na peronima. Postoje specijalno dizajnirana mesta za pušače u kojima možete zadovoljiti svoju naviku. Ako to uradite na drugom mestu platićete kaznu od 25 eura a u slučaju da pikavac bacite na peron umesto u pepeljaru kazna će biti 40 eura.

Turistički biroi
Turistički biroi su pravo mesto (VVV) za dobijanje dodatnih informacija a posebno informacija koje se tiču trenutnih kulturnih dešavanja.

Propusnica "Amsterdam pass"
Pomoću ove propusnice možete ući u razne muzeje, na aktuelna kulturna dešavanja, u autobuse, metroe, tramvaje. Možete je kupiti u turističkim biroima na Amsterdamskom aerodromu ili nasuprot centralne stanice ali i u mnogim drugim prodavnicama u gradu.
 

 
amsterdam nalepka
 
-->