href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Transport - AMSTERDAM

 
 
   
 

Amsterdam je idealan kako za pešake i bikickliste tako i za one koji koriste javni transport. Jedino je automobilski saobraćaj u Amsterdamu znatno otežan. Ulice su uske, uglavnom jednosmerne, pune turista i biciklista. Cena parkiranja u Amsterdamu je jako visoka a broj parking mesta ograničen. Pogrešno parkiranje se ne oprašta a kazne su visoke.

Transport od aerodroma, šatl (šuttle)
Najbolji i najsigurniji način putovanja od amsterdamskog aerodroma Šiphol do centra grada je vozom. Cena karte u jednom pravcu do stanice Centraal iznosi oko 3€. Putovanje traje oko 15 minuta. Kada izadjete sa stanice već ste gotovo u samom centru grada, nekoliko minuta šetnje i već ste na trgu Dam.
Putovanje od aerodroma Schiphol do centra grada taksijem košta oko 35€.
Taksi
U Amsterdamu nije uobičajeno stopirati taksi na ulici.Taksi ćete pronaći na taksi stajalištima ili telefonom.Taksi usluga je jako skupa (nema potrebe da im ostavljate bakšiš!) i koštaće vas od 1.50€ po kilometru, bez obzira na doba dana.
Iznajmljivanje automobila - Rent a car
Ne preporučujemo vam vožnju automobila po Amsterdamu. Čak i za dalje destinacije će vam biti mnogo udobnije putovanje vozom. Ali ako se ipak odlučite za automobil možete rentirati još po dolasku od rent a car companija na Schiphol aerodromu.
Bicikl
Bicikl je zaštitni znak Amsterdama i najbrzi način da dodjete do svoje destinacije. Gotovo pola svog transporta u Amsterdamu se odvija biciklom.
Iznajmljivanje bicikla
MacBike ima 5 lokacija u samom centru Amsterdama: Amsterdam Central Station East & Leidseplein su glavne lokacije za iznajmljivanje. Za više informacija nazovite: +31 20 620 09 85. Taksi bicikl je super kul način prevoza po Amsterdamu!
Tramvaji
Tramvaji su definitivno jedan od najboljih načina prevoza u Amsterdamu. Kartu možete kupiti od vozača ili od konduktera u zadnjem delu tramvaja. Ipak najjeftinija je 'stripenkaart" pomoću koje možete putovati i metroom i gradskim autobusima. Ovu kartu možete kupiti na železničkoj stanici, u prodavnicama novina, poštama, turističkim biroima i u supermarketima.
'Strippenkaart' se sastoji od 15 do 45 "stripena" i košta € 6.50 ili € 18.50. Ovu kartu može koristiti više osoba odjednom i to tako što sa svaku pojedinačnu vožnju (ukoliko se vozite u okviru jedne zone, recimo zone užeg centra) treba da poništite po dva "stripena" po osobi. Jednom poništena karica važi minimum jedan sat bez obzira na to koliko puta menjate prevoz, sve dok ste u okviru iste zone. Potrebna su vam dva stripena za putovanje u jednoj zoni a tri za putovanje u dve zone - ako niste sigurni uvek se možete obratiti službeniku. Roze stripenkarte su jeftinije ali važe samo za starije od (65+) i decu ispod 12 godina.
Tramvaji saobraćaju do otprilike pola sata nakon ponoći - poslednji tramvaj kreće sa centralne stanice oko 12.15. Nakon toga možete koristiti noćni saobraćaj, autobuse koji na kreću sa centralne stanice i čija je frekvencija sasvim dobra. Takodje možete kupiti dnevne i nedeljne propusnice. Za više informacija posetite sajt: www.gvb.nl
Metro (Tube)
Amsterdamski metro je brz ali vam može biti od koristi jedino ako želite putovati daleko od centra grada.
Pogledajte na našem sajtu *mape* Amsterdama.

Preporučujemo:
Amsterdam Pass
Amsterdam pass je sprecijalna kartica koja će vam dati posebne pogodnosti. Pomoću nje će vam biti omogućen besplatan prevoz po Amsterdamu, besplatan ulaz u muzeje i besplatna vožnja kanalima.
 

 
aktivni oddih 6
Amsterdam_at_the_Rokin_Amsterdam
Amsterdam panorama grada
 
-->