href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Vondelpark - AMSTERDAM

 
 
   
 

Vondelpark je lociran na jugu Amsterdama samo nekoliko minuta šetnje od Lajdseplejna i Muzejske četvrti. Gotovo 10 miliona turista poseti ovaj park godišnje što ga čini najposećenijim parkom u Holandiji.
Amsterdamci, kao i mnogobrojni turisti, uživaju u predivnim pejzažima parka Vondel. Posebno u toku sunčanih dana i vikednom možete videti ljude koji se zabavljaju i relaksiraju džogirajući, vozeći rolere, bicikl, šetajući. Neretko možete imati priliku da uživate u besplatnim koncertima koji se održavaju na letnjoj pozornici u centru parka. A odlična ideja je poseta muzeju filma i uživanje na njegovoj predivnoj terasi.
Letnja pozornica
Na letnjoj pozornici u Vondel parku možete uživati u pozorišnim predstavama i koncertima koji se održavaju u toku juna, jula i avgusta. Više informacija o tome možete pronaći na ovom sajtu:
www.openlucttheater.nl
Deca u Vondel parku
Vondel park ima šest oblasti za igru i jedno veliko ogralište blizu Groot Melkhuis. Možete iznajmiti rolere u Snuphausje ("Snoephuisje" se nalazi nedaleko od ulaza u Amstelveenseweg) gde takodje možete uživati u palačinkama. Izmedju maja 15. i 15. septembra svake srede uveče vaša deca mogu uživati u besplatnim predstavama za decu. U muzeju filma preformansi za decu su sredom i nedeljom.
Istorija parka Vondel
1864. grupa gradjana Amsterdama je formirala komitet za formiranje gradskog parka. Gradjani su oformili fond za kupovinu 8 hektara zemljišta na kome će poznati arhitekta L.D. Zoher načiniti park u engleskom stilu. Već 1865. park je svečano otvoren kao prostor za jahanje i nazvan Novi park. Sadašnji naziv park je dobio 1867. kada je statua holandskog pesnik van den Vondela postavljena. Do 1877. komitet je prikupio još novca čime je park uvećan i dostiže svoju sadašnju veličinu od 45 hektara. U to vreme njegova lokacija je bila na samoj granici zone grada dok se sada on smatra centralnim parkom, odmah do Lajdseplein trga i trga Museumplein.
 

 
amsterdam-park-westerpark2
 
-->