href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Šta još videti? - AMSTERDAM

 
 
   
 

Obilazak grada Amsterdama je pravo zadovoljstvo! Amsterdam nije tako veliki grad i bez ozbira na to da li se odlučite za pešačenje ili vožnju bicikla uvidećete da je čarolija Amsterdama jedna od onih stvari za koje važi poslovica koja kaže da su najlepše stvari u životu besplatne.

Uži centar, koji je glavno odredište turista, se prostire izmedju kanala koji se u vidu polukrugova nižu jedan za drugim sve do kanala Spigel (Spiegelgracht) koji je granica najuzeg centra grada. Uži centrar, ili Stari grad, je mesto gde je Amsterdam osnovan, u prvo vreme kao mali ribarski gradic na ušcu reke Amstel koji se do sedamnaestog veka utvrdio kao trgovačka prestonica Evrope i kada je nastala vecina zgrada koje i sada čine njegov nezaboravni pejzaž.

Unutar užeg centra nalazi se više odvojenih delova od kojih svaki poseduje svoj specifični šarm. Najstrariji deo grada je oblast koja se pruža vec od centralne stanice, koja je za većinu turista polazna tačka za obilazak grada. Od centralne stanice se kratkom šetnjom duz avenije Damrak dolazi do najpoznatijeg amsterdamskog trga, trg Dam (Dam plein) okruzenim zgradama Kraljevske palate, Nove crkve i kolosalnom zgradom u kojoj se nalazi muzej Madam Tiso.

Muzeji su jedna od najbitnijih turističkih atrakcija u Amsterdamu ali i sam obilazak grada se moze doziveti kao poseta muzeju na otvorenom. Jedna od preporuka koju vam možemo dati je da se jednostavno prepustite uzivanju u šetnji. Krenite, na primer, od prelepih amsterdamskih trgova.

Niste bili u Amsterdamu ako niste bili na trgu Dam
Samo desetak minuta od centralne stanice nalazi se najpoznatiji amsterdamski trg, trg Dam. Iako u Amsterdamu možete naci mnogo lepših delova, mirnijih i urednijih ovaj trg sa veličanstvenim fasadama Kraljevske palate, Nove crkve i muzeja Madam Tiso sigurno je vredan vaše paznje. On je mesto posebne istorijske vaznosti u šta se možete uveriti u Amsterdamskom istorijskom muzeju. Jedna od zanimljivosti je da je na ovom trgu izvršena primopredaja grada Napoleonu davne 1808. godine. Danas je ovaj trg stecište turista iz svih delova sveta.

Četvrt Jordan iliti na holandskom Het Gulden Vlies
Nekada je ova četvrt bila radnička oblast, sada je to oblast u kojoj uglavnom žive studenti, bogati biznismeni i umetnici. Duguljaste zgrade neobičnog oblika (kao na slici desno) su zaštitni znak ove oblasti a poseban šarm joj daju kanali i mostovi izmedju kojih se prostire. Ova oblast je na samo desetak minuta od centralne stanice samo od ulice Rokin skrenite na desno.

Broun kafei - *Brown Cafes* su karakteristični za ovaj kraj grada. Posetite ih i sami otkrijte šarm Jordana. Naravno, možete posetiti i umetničke galerije i unikatne prodavnice oko tri glavna kanala ove oblasti.

Severna pijaca - Noordermarkt
U prelepoj Jordan oblasti, blizu crkve Nordekerk, svake subote možete obići tržnicu sa najraznovrsnijim proizvodima. Ova pijaca je poznata po velikom izboru antikviteta, korišćenih knjiga i odeće koje možete pronaći po izuzetno niskim cenama. Ali pored toga možete kupiti i cveće, svežu hranu kojom se možete sladiti na licu mesta. Pijaca radi ponedeljkom od 09:00 do 13:00h, i subotom 10:00 do 16:00h.

 

 
Amsterdam city folk
amsterdam (42)
Amsterdam-ArenA-AJAX-stadion
 
-->