href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Šoping - AMSTERDAM

 
 
   
 

Amsterdam je grad antikviteta, knjiga, dijamanata ali pored ovih najpoznatijih produkata u Amsterdamu možete pronaći još tako mnogo toga.

Prodavnice u Amsterdamu rade jednokratno, od 9h do 18h, osim vikendom kada se zatvaraju sat vremena ranije. Duže radno vreme je četvrtkom do 21h. Nemojte se iznenaditi kada vidite pustoš na ulicama Amsterdama ponedeljkom izjutra. Tada se prodavnice otvaraju kasnije, oko podneva.
Ulice za kupovinu su Kalverstraat, Damrak, Laidsestraat i ulice pored Severne crkve (Noorderkerk).

Kupovina cveća
Za većinu ljudi prvo na šta pomisle kada neko pomene Holandiju je cveće. Pijaca cveća se nalazi u samom centru jako blizu trga Munt na koji se izlazi iduci pravo šoping zonom ulice Kalver. Ovde možete pronaci pravi suvenir iz Amsterdama ili poklončic za rodjake.

Kupovina hrane
Primetićete da se gotovo na svakom koraku nalazi po jedan Albert Hajn (Albert Heijn) supermarket. Ovo su najpoznatiji marketi u Holandiji u kojima se na najjeftiniji i najbrži način možete snabdeti. Radno vreme od 9h do 20h.; neke prodavnice do 22h.

Kupovina odeće
U Amsterdamu postoji nekoliko kupovnih zona. Najpoznatija se nalazi u samom centru i kreće gotovo od Centralne stanice. To je zona u ulici Kalverstrar i ulici Niukalverstrat (Nieuwedijk-Kalverstraat). Ovo je pešačka zona duga gotovo kilometar i u njoj se nalaze gotovo sve najpoznatije prodavnice odeće i obuće u Amsterdamu. U ovoj zoni se takodje nalazi i veliki broj prodavnica knjiga. Neke od njih su specijalizovane za prodaju knjiga na engleskom, kao na primer "American Book Center".
Kada rešite da se odmorite od kupovine možete da prošetate do susedne ulice, Spau (Spui straat) gde se nalazi mnoštvo restorana i kafea.
Ako nemate sreće i u toku vaše posete Amsterdamu vreme ne bude prijatno za šetanje po Kalver ulici, uvek možete da se vratite nekoliko koraka i da na trgu Dam potražite Bijenkorf zgradu u kojoj se nalazi mnoštvo prodavnica. Druge opcije su Magna Plaza (u ulici Nieuwezijds Voorburgwal, blizu Dama) ili Kalvertoren u ulici Kalverstrat.
U slučaju da želite da u Amsterdamu kupite izuzetno luksuznu odeću to možete učiniti nedaleko od Muzejske četvrti, u ulici P.C.Hofdstrat (P.C. Hooftstraat). Ovde ćete pronaći butike visoke mode, kreacije Kartijea, Gučia itd.
Kupovina antikviteta i umetničkih slika
Oblast u kojoj se nalazi najviše prodavnica antikviteta i prodavnica slika je zasigurno oblast nadomak Rajks muzeja. Medjutim cene slika i antikviteta u ovoj oblasti su izuzetno velike. Srećom, gotovo u svakom delu Amsterdama ima antikvarnica i starinarnica i ako imate sreće i srpljenja možete ih dobiti za nezanemarljivo manju svotu novca.
 

 
amsterdam-historical-houses
Amsterdam_Flowermarket at Singel
Amsterdam-Albert-Cuypstra-007
 
-->