href="sf/css/image-slideshow-4.css">
 
 
 
     
info@citybreak.si

     Sintra Kaškaiš Kabo da Roka - LISABON

 
 

Za ovaj izlet preporučujemo da izdvojite ceo dan, od ranog jutra i iznajmite auto, koji će Vas koštati oko 40€.
Ukoliko niste vozač, možete obići ova mesta vozom ili turističkim autobusima, koje možete rezervisati i kod nas u agenciji a saobraćaju svakodnevno iz Lisabona, kao poludnevni ili celodnevni izleti.
Početna stanica busa ili voza je Avenida Dr Miguel Bombarda.
SINTRA
Sintra je gradić na brdu Serra, koji je udaljen 30tak km od Lisabona.Tu se nalazi niz starih zdanja, letnjikovaca, parkova i vrtova i oni čine svetsku baštinu pod zaštitom UNESCO-a.
Atlanski okean se nalazi 10 km zapadno i južno od Sintre
Ime ovog grada iz bajke potiče iz indoevropskih jezika i znači "zvezda" i "sunce". Zbog šumske klime mnogobrojni portugalski vladari gradili su svoje letnje rezidencije od 15. do 19. veka. Naselje su osnovali Maori krajem 8. veka, kada su izgradili tvrđavu Mouros, koja je potpuno rekonstruisana u 19.v. u neogotičku stražaru.
U blizini tvrđave nalazi se Palata da Pena, koja će Vam na prvi pogled oduzeti dah.
Palatu je izgrađena po nalogu kralja Manuela Prvog, tako što je prvo projektovao jeronimitski manastir a potom dvorac, koji je bio rezidencija kralja Ferdinanda Drugog. Ova građevina mešavina je gotike, baroka, maorske i islamske arhitekture. Sudeći prema umetničkim portretima i veličini soba sa niskim svodovima i malim krevetima, zaključićete ubrzo da je kraljevska porodica bila veoma niskog rasta.
U kraljevsko doba ispod tvrđave Mouros i Palate da Pena nikla je varoš koja ima tri različita dela a najinteresantniji je Sao Pedro, trgovački sokak sa uskim ulicama i malenim radnjama ispred kojih se prodaju ručne umetnine i sluša fado muzika. Preporučujemo da ovde popijete fenomenalni portugalski espresso i doručkujete pecivo *pašteiš*.
Nakon pauze obiđite Nacionalnu palatu Sintra, koja je najbolje je sačuvana srednjovekovna kraljevska kuća u Portugaliji i bila je dom dinastije od 15. do 19. veka.
Ulaznice se plaćaju za Nacionalnu palatu i palatu Pena.
Slobodan ulaz nedeljom: 10.00-13.00
Radno vreme palata: 10.00 - 17.00 (neradni dani: 1.jan, uskrs, 1.maj, 29.jun, 25.dec.
Savet za interesantan obilaza Sintre su TUK TUK vozila ili bicikl za one sa jačim srcem.

Rt Kabo da Roka (Cabo da Roca)- najzapadnija tačka kontinentalnog dela Evrope. Nedaleko od Sintre u nastavku puta ka zapadu, dolazite do rta Kabo da roka, koji je od Lisabona udaljen oko 50km.
Sa rta Kabo da Roka prostire se beskrajan i fenomenalan pogled a ispod vas je litica na kojoj počinje Atlanski okean.
Prvo parče kopna koje je video Kristofor Kolumbo kada se vraćao s prvog putovanja u Ameriku 1493. godine bile su visoke bele stene rta Kabo da Roka, kod Sintre.
Ta stena je Kolumbu bila orijentir koji mu je pomogao da bezbedno uplovi u lisabonsku luku.
Obavezno uzmite sertifikat na licu mesta, da ste bili na najzapadnijoj tački Evrope, a koji košta oko 5€.
Na platou rta nalaze se kafići, pošta i suvenir prodavnica i ne zaboravite da ovde uvek duva vetar.

KAŠKAIŠ - ŠTORIL (Cascais - Estoril)
Na putu od Kabo da Roke do Lisabona, takozvanom obalskom putu do Lisabona, prolazićete pored surferskih plaža, od kojih je najlepša Ginšo plaža. Preko puta plaža nalaze se prelepe hacijende - hoteli sa golf terenima. Nakon 20tak kilometara dolazite do nekadašnjeg ribarkog sela Kaškaiša Postalo je slavno kada je krajem 19. veka pretvoreno u odmaralište portugalske kraljevske porodice, ali i evropske elite.
Tvrđava u luci Kaškaiš danas je živi muzej, sa kraljevskim dvorom i kapelom, ali i hotelom i marinom. Veoma živopisne mediteranske ulice, vile i dvorci, sjajno vino, odlična klima, duge peščane plaže, talasi pogodni za surfovanje, u međuvremenu su Kaškaiš promovisali u nezaboravno mesto za odmor i razonodu.
Šttoril ima dugačke plaže, hotele u rivijrera stilu, dok je Kaškaiš mesto sa puno peskovitih uvala, malih prodavnica, restorana i barova.

Preporučujemo ručak u nekom od brojnih ribljih restorana Kaškaiša.

 

 
portugal_Sintra_tura_Map
Portugal_Cabo Da roca (4)
portugal_cascais2
 
-->